Vad är de glada tjugotalet?

Vad är de glada tjugotalet?

De glada tjugotalet, även kallade "Jazzåldern", var en period av ekonomisk tillväxt och social liberalism som ägde rum under 1920-talet i USA. Det var en tid av framväxande teknologier, såsom radio och bil, och uppkomsten av populärkultur, som jazzmusik och filmindustrin.

De glada tjugotalet var också en period av framväxande kvinnlig emancipation, med införandet av det 19:e tillägget år 1920, vilket gav kvinnor rösträtt. Detta ledde till en ökning av kvinnor i det offentliga livet och arbetslivet.

Det var också en tid av förändringar i klädstilen, med uppkomsten av "flapper"-stilen för kvinnor, som kännetecknades av korta kjolar, höga klackar och smink. Männen bar också mer informella kläder, med uppkomsten av kostymer med vida byxben och trilby-hatten.

Även om de glada tjugotalet ofta ses som en tid av obegränsad glädje och välstånd, var det också en tid av spänningar och oro. Det fanns en ökande klyfta mellan rika och fattiga, och den ekonomiska tillväxten var inte jämnt fördelad. De glada tjugotalet slutade också abrupt med Wall Street-kraschen 1929 och den efterföljande stora depressionen.

Trots detta förblir de glada tjugotalet en viktig och fascinerande del av den amerikanska historien och har påverkat många av de kulturella och sociala förändringar vi ser idag. Det förblir en era som förknippas med frihet, energi och spänning.

Hur uppstod de glada tjugotalet?

Efter första världskriget skedde en ökning av industriell produktion, vilket ledde till en ekonomisk återhämtning. Detta förstärktes av framväxten av nya teknologier, som radio och bil, som påverkade människors konsumtion och livskomfort. Denna ekonomiska tillväxt stimulerades också av Marshallplanen, där USA erbjöd finansiellt stöd till europeiska länder efter kriget för att återställa deras ekonomier.

De glada tjugotalet var också en tid av social liberalism, med framväxten av kvinnlig emancipation och avskaffandet av förbudslagen 1933, vilket ledde till en ökning av alkoholkonsumtion och nattklubbar. Detta åtföljdes av förändringar i klädstilen, med uppkomsten av "flapper"-stilen för kvinnor och mer informella kläder för män.

Även om de glada tjugotalet ofta ses som en tid av glädje och välstånd, var det också en tid av spänningar och oro. Det fanns en ökande klyfta mellan rika och fattiga, och den ekonomiska tillväxten var inte jämnt fördelad. De glada tjugotalet slutade också abrupt med Wall Street-kraschen 1929 och den efterföljande stora depressionen.

Trots detta förblir de glada tjugotalet en viktig och fascinerande del av den amerikanska historien och har påverkat många av de kulturella och sociala förändringar vi ser idag. Det förblir en era som förknippas med frihet, energi och spänning.

Hur såg klädstilen ut under de glada tjugotalet?

Under de glada tjugotalet skedde en tydlig förändring i klädstilen jämfört med föregående år. Både kvinnor och män bar kläder som var lösare och mer informella, med uppkomsten av kostymer med vida byxor och trilby-hattar för män.

Kvinnor bar den så kallade "flapper"-stilen, som kännetecknades av korta kjolar, höga klackar och smink. Denna stil var avsedd att hjälpa kvinnor att uppnå mer frihet och oberoende och var ett uttryck för den framväxande kvinnliga emancipationen under de glada tjugotalet.

Det var också en ökning av färgglada och iögonfallande kläder, med uppkomsten av Art Deco-stilen, som kännetecknades av geometriska former och glänsande material. Detta var ett uttryck för tidens spänning och optimism.

Även om klädstilen under de glada tjugotalet ofta ses som slående och överdådig, var det också en tid av förändring och frihet, med uppkomsten av nya modedesigners och framväxten av färgstarka och avantgardistiska klädstilar. De glada tjugotalet har därmed haft en bestående inverkan på modeindustrin och sättet vi klär oss på.

Accessoarer och smycken för din glada tjugotalsoutfit

Under 1920-talet bestod en herrkostym vanligtvis av en kavaj, väst och byxor. Herrmodet vid den tiden kännetecknades av en fokus på klassiska, skräddarsydda stilar, och den tredelade kostymen var ett populärt val för formella tillfällen.

För att komplettera utseendet på en tredelad kostym på 1920-talet lade män vanligtvis till några viktiga accessoarer. Detta kunde inkludera en skjorta, slips, näsduk, manschettknappar, ett fickur och skor.

Skjortor var vanligtvis vita eller ljusa i färgen och gjorda av bomull eller linne. De bars med en slips, som kunde ha alla möjliga färger och mönster. Näsdurkar bars ofta i bröstfickan på kavajen och gav en touch av färg och personlighet till outfiten. Manschettknappar var ett populärt val för att fästa manschetterna på skjortan och kunde tillverkas av olika material som guld, silver och pärlemor.

Skor var en viktig del av den tredelade kostymen, och män bar vanligtvis formella skor som oxfordskor eller loafers. Dessa var ofta av läder och välpolerade.

Generellt sett valdes accessoarerna som lades till en tredelad kostym på 1920-talet för att komplettera den klassiska, skräddarsydda stilen på kostymen och lägga till en personlig prägel på outfiten. Letar du efter en outfit som passar perfekt i glada tjugotalsstilen? Ta då en snabb titt på The Garrisons kollektion av herrkostymer och accessoarer.