herrkostymer the garrison

Hur ska kostymbyxor sitta?

Att välja en välsittande kostym kan ibland vara en utmaning. När du köper ett par nya byxor vill du naturligtvis att byxornas passform ska vara helt rätt. Men hur ser man till att byxorna i kostymen sitter som de ska? I den här artikeln ger vi dig all information du behöver. På så sätt kommer du alltid att hitta byxor med perfekt passform. 

Varför är passformen viktig?

Välsittande kostymbyxor bidrar inte bara till en professionell look, utan gör också att du känner dig bekväm. För tajta byxor kan begränsa rörligheten och orsaka obehag, medan för lösa byxor ser slarviga ut och stör din silhuett. Låt oss titta på de viktigaste punkterna du bör vara uppmärksam på när du väljer rätt byxor. Vill du också veta vad du ska göra om din kostym inte passar ordentligt? Då kan du också klicka på länken och läsa vår blogg. 

Midjan: grunden för en bra passform

Midjan på dina byxor ska vara helt rätt. Helst ska linningen sitta strax ovanför höfterna, så att byxorna sitter på plats utan att du behöver använda bälte. En för hög midja kan kännas obekväm och en för låg midja ger ett slarvigt intryck. Se till att din midja sitter bra utan att klämma.

Hur hittar man rätt midjemått?

Använd ett måttband för att mäta din midja. Gör det där ditt bälte normalt sitter. Se till att måttbandet sitter åt, men inte för hårt. Notera storleken och jämför den med storlekstabellen för de byxor du vill köpa. Är du tveksam mellan två storlekar? Välj då den större storleken, du kan alltid få byxorna förminskade.

Byxbenen: hitta rätt längd

Längden på byxbenen är viktig för att få en snygg look. Du vill inte att byxbenen ska vara för korta och att strumporna ska synas. Du vill inte heller att de ska hamna ovanpå skorna och orsaka veck på dem. 

Vilken är den perfekta längden på byxbenen?

En bra tumregel är att byxbenen ska ha en liten böj vid skorna. Framtill faller byxorna strax ovanför skon, medan baksidan slutar strax ovanför hälen. Det ger ett snyggt och strömlinjeformat utseende.

Hur bestämmer man rätt längd?

För att bestämma rätt längd kan du titta på antalet centimeter ovanför skornas häl. Bäst är en längd där byxbenet slutar strax ovanför hälen, så att du får en subtil kink i tyget framtill.

Byxbenets vidd: Rätt balans

Förutom längden är även byxbenens vidd viktig. För vida byxor ser gammaldags ut, medan för snäva byxor kan kännas obekväma och begränsande.

Hur väljer man rätt vidd?

Byxbenen ska falla rakt ner utan att vara för tighta runt benen. Det ska finnas tillräckligt med utrymme för att du ska kunna röra dig bekvämt, men tyget ska inte fladdra runt benen. Prova olika stilar och storlekar för att se vilken som passar dig bäst.

Hur vet jag om mina byxben är för vida?

Om tyget fladdrar runt benen är byxbenen definitivt för vida. Välj en storlek mindre eller en modell med smal passform för en modern look. Det är dock bättre att köpa byxor som är för stora än för små. Då kan du alltid ta in tyget. 

Midjeband och dragkedja: var uppmärksam på detaljerna

Linningen och dragkedjan på byxorna ska sitta bra och sitta på plats. En utbuktande linning eller en öppen dragkedja förstör hela din look.

Hur kontrollerar du linningen och dragkedjan?

Prova byxorna och se om blixtlåset går lätt att stänga och om linningen sitter åt utan att klämma. Överlappningen av blixtlåset ska vara snygg och inte öppen. Om allt är som det ska har du rätt storlek.

Vecken: en snygg finish

Ett stramt strykveck på byxbenens fram- och baksida ger ett snyggt utseende. Detta veck ger byxorna en professionell och skarp look.

Hur håller man vecket snyggt?

Se till att du stryker dina byxor regelbundet och låt dem hänga i garderoben. Byxor med ett bra strykveck kommer alltid att se snygga ut, även efter en lång dag på kontoret.

Hitta de perfekta byxorna

En välsittande byxa har rätt midjehöjd, rätt längd och bredd samt ett snyggt strykveck. Genom att vara uppmärksam på dessa detaljer ser du till att du alltid ser bäst ut i din kostym. Vill du veta mer? Ta då en snabb titt på våra tredelade kostymer med praktiska storlekstabeller. Vi ser fram emot att träffa dig på The Garrison.