Bär en smart casual-outfit? Upptäck våra 7 tips

Bär en smart casual-outfit? Upptäck våra 7 tips

Att sätta ihop en smart casual-outfit kan vara knepigt. Du vill se vårdad ut utan att framstå som alltför formell. Hur hittar du den rätta balansen mellan snyggt och avslappnat? Med dessa sju tips skapar du den perfekta smart casual-looken.

1. Vad är en smart casual-klädkod? 

Smart casual är en stil som ligger mellan formell och informell. Tänk på snygga plagg utan att se för formell ut, som en kavaj utan slips eller en blus med chinos. Det handlar om enkelhet, men med en elegant touch. Detta innebär att du kan bära bekväma kläder, men med en sofistikerad känsla. Tänk till exempel på en blus kombinerad med mörka jeans och stilrena sneakers eller loafers. En kostym för män är inte nödvändig, men du kan bära enskilda delar av kostymen separat. Därför säljer vi också delarna av våra tredelade kostymer separat, såsom västar, skjortor och byxor.

Bär en smart casual-outfit? Upptäck våra 7 tips

Exempel på en smart casual outfit

2. Börja med basen: investera i mångsidiga plagg 

En bra smart casual-outfit börjar med rätt basplagg. Tänk på kläder som enkelt kan kombineras med andra plagg i din garderob. Exempel på detta är mörka jeans, snygga chinos, en blazer eller en klassisk blus. Dessa plagg utgör grunden för din look och kan stylas på många olika sätt.

En blazer, till exempel, är ett mångsidigt plagg som passar både till en avslappnad och en mer formell outfit. Kombinera en blazer med en fin blus och ett par snygga byxor, eller bär den över en avslappnad T-shirt och jeans för en mer avslappnad känsla.

3. Kan jag bära jeans för en smart casual-outfit? 

Ja, det kan du absolut! Men var uppmärksam på vilken typ av jeans du väljer. För en smart casual-look är mörka, hela jeans det bästa alternativet. Undvik slitna jeans, då dessa ger ett för avslappnat intryck. Kombinera dina jeans med en snygg blus eller tröja och bär stilrena skor, som loafers. Jeans är särskilt användbara om du inte vill vara för formell, men ändå vill se vårdad ut. Lägg till accessoarer, som ett fint bälte eller en diskret klocka, för att fullända din outfit.

4. Välj rätt skor 

Skor spelar en viktig roll när du skapar din smart casual-look. Sneakers kan, om de stylas rätt, passa utmärkt inom denna klädkod. Välj ett minimalistiskt par, som vita lädersneakers, och kombinera dem med snygga klädesplagg, såsom en blus och chinos. Även loafers och stilrena låga skor är bra val.

Undvik alltför sportiga eller slitna skor, eftersom de kan förstöra den vårdade look du vill uppnå. Se till att dina skor alltid är rena och välputsade, så att du ser toppklass ut.

5. Arbeta med lager för en mångsidig look 

Ett smart sätt att höja din outfit till nästa nivå är att arbeta med lager. Bär till exempel en blus under en tröja eller en T-shirt under en blazer; genom att lägga till olika lager skapar du djup och textur i din look, vilket ger ett intressant och vårdat helhetsintryck. Lager gör det också lättare att anpassa din outfit efter vädret eller tillfället. På dagen kan du till exempel bära en blazer på kontoret och på kvällen göra din outfit mer avslappnad genom att ta av dig blazern och bara ha en snygg blus på.

6. Accessoarer gör skillnad 

Glöm inte kraften i accessoarer. En enkel outfit kan genast förvandlas till en smart casual-look med rätt tillbehör. Tänk på en snygg läderväska, en diskret klocka eller ett iögonfallande halsband. Accessoarer ger en personlig touch till din outfit och ser till att du ser välklädd ut.

Håll det dock subtilt. För många accessoarer kan ge ett rörigt intryck, och det vill du undvika. Välj några väl utvalda detaljer som stärker din outfit utan att dra all uppmärksamhet till sig.

7. Experimentera med texturer och mönster 

Vill du göra din smart casual-look lite mer lekfull? Arbeta då med olika texturer och mönster. En sidenblus kombinerad med en ullkavaj ger en elegant känsla tack vare kontrasten i materialen. Mönster kan också göra din outfit mer intressant. Tänk till exempel på en subtil rand på din blus eller en rutig kavaj.

Se dock till att inte blanda för många olika mönster och texturer samtidigt. Håll det stilrent och sträva efter balans. En enda mönsterdetalj eller en mix av två texturer kan redan göra din outfit mer dynamisk utan att den blir för rörig.

Kan jag bära sneakers för en smart casual-look? 

Ja, sneakers kan absolut vara en del av en smart casual-outfit, men de måste vara snygga och rena. Vita lädersneakers eller minimalistiska svarta sneakers är ofta bra val. Bär dem till exempel med ett par snygga byxor för en lekfull men vårdad look. Undvik sneakers i starka färger, eftersom det kan se för informellt ut. Du kan få fler sneakers-tips i vår blogg: "Kan du bära sneakers till en kostym?"

Bär en smart casual-outfit? Upptäck våra 7 tips

Smart casual outfit med sneakers

Smart casual i 7 steg 

Smart casual handlar om att hitta den perfekta balansen mellan snyggt och bekvämt. Investera i mångsidiga basplagg som en blazer eller snygga byxor och kombinera dem med mer avslappnade plagg som en T-shirt eller sneakers. Arbeta med lager, välj rätt accessoarer och glöm inte att experimentera med texturer och mönster. Med dessa tips kan du sätta ihop en smart casual-outfit för varje tillfälle, som ser både stilfull och elegant ut. Vill du veta mer? Experterna på The Garrison hjälper dig gärna vidare.